HÄSTAR

Här på gården har vi hästar av rasen Ardenner, Nordsvensk och Gotlandsruss.

Ardennern är en kraftfull kallblodshäst från Belgien som infördes till Sverige i slutet av 1800-talet. Ardennern har alltid varit en populär arbetshäst inom jordbruk, skogsbruk och transport tack vare sin stora dragvilja och lugna temperament. Färgerna varierar oftast mellan brun, skimmel och fux och mankhöjden är 155-162 cm.

Vår kära Ardenner heter Lukas (Gomir) han är en valack, född 1994 i Skåne. Han är inkörd och tycker mycket om att få arbeta. Lukas är lugn och lyhörd, speciellt när han är selad.

Den Nordsvenska hästen är en skandinavisk lantras som länge varit en viktig arbetskamrat inom det svenska skogs- och jordbruket. Nordsvensken är en arbetsvillig, kompakt kallblodshäst med god dragförmåga. Hästen anses tålig och fungerar inom flera arbetsområden. Mankhöjden ska vara mellan 145-160 cm.

Vår Nordsvenska häst, Valle (som egentligen heter Dragon) kom till oss i oktober. Valle är valack och född i mars 2009. Hans far är hingsten Nalle.

Gotlandsrusset är en svensk ponny från Gotland. Gotlandsrusset som även kallas skogsbagge härstammar från Järnåldern. Russen har levt vilt och därför blivit tåliga och friska. Under 1800-talets senare hälft var russen fortlevnad hotad. På 1960-talet fick man premieringsrättigheter för russet utanför Gotland och då ökade intresset för russen avsevärt och stammen växte. 1984 togs beslutet att Gotlandsrusset skall skyddas mot utrotning genom att stambokföra Gotlandsruss i genbanken.

Gotlandsrusset brukar beskrivas som en stor häst i en liten kropp eftersom den trots sin späda kropp har stark rygg och därför kan bära även lite tyngre ryttare. De har också en god dragvilja. Gotlandsrusset är envist men har ett stabilt temperament. Mankhöjden ska vara 115-130 cm.

Annonser